Take a fresh look at your lifestyle.

Anoreksi – til deg som sliter

Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig.

Anoreksi kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange tror de er overvektig, selv når de er undervektige.

Anoreksi handler også om selvfølelse. Mange med anoreksi føler også skam og har dårlig samvittighet. Å sulte seg kan gi en følelse av kontroll over vanskelige følelser og stress. Kanskje tror du at vekttap er nøkkelen til et bedre, lykkeligere og mer vellykket liv.

​​Sykdommen går sjeldent over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.

Symptomer på anoreksi

Det mest synlige symptomet på anoreksi er undervekt. Ved måltidene kan du føle deg ille til mote og unngå å spise. Du bekymrer deg overdrevent over vekten din og teller ofte kalorier. Noen trener daglig i mange timer eller misbruker avføringsmidler for å gå ned i vekt. Mange prøver å skjule vekttapet.

Vanlige symptomer på anoreksi er

 • undervekt
 • opphør av menstruasjonen
 • svakhet og verkende muskler
 • svimmelhet, tung pust og hjertebank
 • kalde hender og føtter
 • forstoppelse
 • metthetsfølelse og noen ganger magesmerter etter å ha spist bare litt mat
 • dehydrering, noe som gjør at du føler deg tørst, syk og utmattet
 • tørr, gulaktig hud
 • hårtap
 • fint, dunet hår på kroppen og i ansiktet

Oppkast etter matinntak kan over tid gi misfargede tenner.

Alvorlige konsekvenser på lang sikt

Anoreksi over lang tid kan gi alvorlige hjerteproblemer, i form av unormal hjerterytme og hjertesvikt, i verste fall død. Anoreksi kan også føre til

Behandling ved anoreksi

Det viktigste du kan gjøre er å søke hjelp. Det kan oppleves veldig vanskelig hvis du selv ikke mener at du har et problem. Men hvis du svarer «ja» på noen av spørsmålene nedenfor kan dette være tegn på at du har anoreksi.

 • Er vekttapet ditt viljestyrt?
 • Bekymrer du deg for å ha mistet kontrollen over hvor mye du spiser?
 • Tror du at du er tykk, selv når andre sier du er for tynn?
 • Er du veldig opptatt av mat og telling av kalorier?
 • Unngår du å være sammen med venner eller å bli med på andre sosiale aktiviteter?
 • Kaster du opp etter måltider?

Kjenner du deg igjen i noen av disse symptomene bør du oppsøke lege. Legen din vil kunne henvise deg til helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av spiseforstyrrelser. Det kan hjelpe å ta med seg en forelder eller en venn.

Forskning viser at sjansene for å bli frisk er større ved tidlig behandling. Selv om du har hatt anoreksi i flere år, er det likevel viktig å søke hjelp. Jo lengre du sulter deg selv, desto mer skadelig er det for kroppen din.

Samtalebehandling og kostholdsveiledning

Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.

Familieterapi viser også gode resultater for barn og unge.

Behandling på sykehus kan noen ganger være nødvendig når vekten er livstruende lav.

Legemidler

Legemidler (antidepressiva) brukes mot samtidig depresjon, men det er lite sannsynlig at disse legemidlene hjelper mot anoreksien. Kliniske studier for anoreksi hos voksne, dagbehandling1 klinisk studie er åpen for rekruttering i NorgeKliniske studier for anoreksi hos voksne, døgnbehandling1 klinisk studie er åpen for rekruttering i Norge

Hvordan går det med meg?

Med behandling vil mange bli friske av anoreksi. Prognosen er best for de som søker hjelp tidlig. Forskningen viser også at det er langt mer sannsynlig at du blir frisk dersom du får profesjonell hjelp. Hvordan kan jeg hjelpe noen med anoreksi?Det å se at noen du kjenner nekter å spise kan være svært belastende. Her får du informasjon om symptomer og råd for å takle situasjonen.

Hvor kan jeg få mer hjelp?

Du kan få støtte og mer informasjon fra SPISFO, Spiseforstyrrelsesforeningen. Informasjons- og støttetelefon: 22 94 00 10.

Å snakke med noen som har et lignende problem om hvordan du føler deg, kan hjelpe deg til å få det bedre.

Denne artikkelen vart kopiert frå helsenorge.no 15.07.2019. Teksta kan ha vorte oppdatert på helsenorge.no

Comments are closed.